Hiába van már szeptember, ez a hét még egy kellemes nyári hétnek is beillik – így mi is lehetne kellemesebb frissítő, mint egy finom fagylalt?

Sokan megpróbálkoztunk már mindenféle főzött fagylalt készítésével, de ezeknek az előállítása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Nem véletlenül van a hűtött desszertnek külön kultusza Olaszországban, mely köré mára egy világot átölelő szakma épült. Azonban létezik egy sokkal egyszerűbben elkészíthető mindenmentes, egészséges desszert, amit kifejezetten a saját szájízünkre igazíthatunk. Ezért hoztunk nektek most egy otthon is gyorsan elkészíthető könnyű, alakbarát fagyi variációt.

Az elkészítéshez mindössze néhány alapanyagra van szükségünk, melyek könnyen beszerezhetőek, a
végeredmény teljesen vegán, gluténmentes és laktózmentes, mindemellett még hozzáadott cukrot
sem tartalmaz!
Tényleg létezik ilyen? Igen! Ez pedig a banánfagyi, ebben a cikkben öt receptet hoztunk nektek, de
bátran lehet kísérletezni mindenféle ízzel, a határ a csillagos ég!
Kezdjünk is hozzá!

Hasznos tanács: Mielőtt belevágunk a saját fagylaltunk elkészítésébe, szerezzünk be egy nagy teljesítményű turmixgépet vagy egy háztartási aprítógépet, utóbbi esetén némi vízhasználat javasolt a fagyi krémesítéséhez.

Vanília
Hozzávalók:
‐ 2 db fagyasztott banán
‐ 1 tk. őrölt vanília
‐ csipetnyi só
Ennél a verzió elkészítésénél mindössze annyi a dolgunk, hogy a felkarikázott banánokat a vaníliaőrleménnyel együtt az aprítóba tesszük és krémesre keverjük, szükség szerint pici vízzel megkönnyíthetjük a folyamatot. Amint ezzel elkészültünk, tálalhatjuk is a finomságunkat.

Duplacsoki
Hozzávalók:
‐ 2 db banán
‐ 3 tk. cukrozatlan kakaópor
‐ 3‐4 kocka aprított étcsoki
A banánt a kakaóval és a csokoládéval krémesre keverjük a konyhai gép segítségével, végül csokireszelékkel megszórva tálaljuk.

Mogyoróvajas‐kekszes
Hozzávalók:
‐ 2 db banán
‐ 1 ek. mogyoróvaj
‐ 1 cukormentes háztartási keksz
A banánt a mogyoróvajjal krémesítjük, majd hozzászórjuk a kekszmorzsát és alaposan elkeverjük. Kevés keksszel a tetején meghintve tálaljuk.

Citrom‐lime (menta)
Hozzávalók:
‐ 2 db banán
‐ 1.5 kk. aszkorbinsav
‐ 1 kisebb citrom felének a leve
‐ 1 kisebb lime felének a leve
‐ pár levél menta (opcionális)
Az összes hozzávalót krémesre keverjük az aprító segítségével. A legvégén mentával, lime-mal díszítve tálaljuk.

Eper‐rózsavíz
Hozzávalók:
‐ 2 db banán
‐1 ek. rózsavíz
‐ 7 db nagyobb fagyasztott eper
Az epret picit mossuk át langyos vízzel, így könnyebben fel tudjuk szeletelni, mielőtt az aprítóba dobjuk. Ezután a folyamat már ugyanaz, mint a korábbiakban, beletesszük a többi alkotóelemet a gépbe és krémesre keverjük. Tálkákba szedve szervírozzuk, majd a végén eperrel és rózsaszirommal díszítjük.

Tippek:
A banánt érdemes előző este meghámozni és vékony karikára vágva lefagyasztani, ha pedig héjastól tesszük el, akkor másnap a felhasználás előtt pár percre beáztatni langyos vízbe, így könnyen meg tudjuk majd pucolni, illetve felkarikázni.
Általában 1‐2 db banán elég szokott lenni egy fő részére, de kettő banánnál kevesebbet nem érdemes egyszerre készíteni, annyira elenyésző mennyiségű fagyi jön ki. Ügyeljünk arra is, hogy ne essünk túlzásba sem, mert visszafagyasztva már nem az igazi.

Mindenkinek kellemes fagylaltkészítést kívánunk!

Receptek és fotók: Baranyi Zsófi – Instagram: @sophie.s_vegan_kitchen