Természetes, gazdaságos és környezetkímélő. Bemutatjuk a vadgesztenye jótékony hatását és azt is, hogyan érdemes vele tisztítani ruháinkat.

A szappanfafélék családjába tartozó vadgesztenye magjában nagymértékű szaponint tartalmaz. Megtisztítás után használható egészben, vagy főzet is készülhet belőle. Hazánkban is megterem, ökológiai lábnyoma minimális, viszonylag könnyen is be tudjuk szerezni – így tökéletes megoldást nyújthat a textíliatisztítás forradalmiasításában. Hoztunk is két házilag elkészíthető receptet a mosáshoz.

Vadgesztenye mosógolyók: 4 db, tisztítás utáni feldarabolt magot tegyünk vászonzacskóba és helyezzük a mosásra váró ruhák közé.

Folyékony mosószer: tisztítsunk meg 8 db vadgesztenyét, vágjuk apróra és főzzük kis lángon, kb. 1 liter vízben, nagyjából 15 percig. Ezt követően szűrjük át a főzetet, majd miután kihűlt, adjunk hozzá néhány csepp levendula-, teafa- vagy grapefruitmag illóolajat. Egy jól zárható tárolóedényben tegyük fényvédett helyre, címkézzük fel, és mosásonként 100 ml-t adagoljunk a ruháinkhoz.

Fotó: pexels.com