A levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk.

Mire is érdemes használni szinte napi rendszerességgel?

  • Előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényünkben? Nem kell ezen sem bosszankodnunk hála a levendulának, mert a  molyok ellen a szárított levendulavirágot tartalmazó apró zsákok megoldják a problémát helyettünk.
  • Rohanó világunkban sajnos minket is érint a stressz fogalma. Ezt sajnos nehezen tudjuk kikerülni. De mit lehet tenni, ha elkapott a gépszíj bennünket? Barátunk a levendula olaj:  tegyünk pár cseppet a párnánkra lefekvés előtt, különösen ha alvásproblémával is küzdünk!
  • Lehangoltak vagyunk? Erre is van megoldás: úgy hívják, levendula! Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhíti a depresszív kedélyállapotot.
  • Túlzásba vittük a napozást? Nyáron bizony megesik. A kialakult égési sérülések esetén segítségünkre lehet a levendula olaja. A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatunk. Más típusú égési sebeinkre is jó hatásfokkal alkalmazhatjuk a terápiás tisztaságú levendula illóolajat, melyből 1 cseppet elég a sérült felületen elkenni és hamar látványos, fájdalommentes, gyors javulást eredményez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának, dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is.
  • Szeretnénk, ha bársonyosabb tapintású lenne bőrünk? Fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat és hozzáadva kevés tejet vagy mézet, esetleg fürdősót, szó szerint sima ügy lesz.
  • Ha már a szépségápolásnál tartunk és megjelent néhány kellemetlen pattanás a bőrünkön, nincs más teendőnk, mint pár csepp levendulaolajjal bekenni. A levendula illóolajának antibakteriális hatása az aknét okozó baktériumokat pusztítja el és a sebeket is fertőtleníti.
  • Minden bizonnyal okunkkal előfordult már, hogy sminkben aludtunk el és másnap az arcunk is égett. Ha a jövőben ilyen történne, ne felejtsük el arclemosáskor a levendulát: pár cseppet kenjünk egy vattakorongra és töröljük át vele arcunkat. (Vigyázat, szembe nem kerülhet!) Hidratáló hatása miatt az égető érzés azonnal megszűnik, a kiszáradt, vízhiányos bőrünknek pedig megnyugvást nyújt.
  • Ha van otthon száradt levendulavirágunk, a levendula illóolajával együtt készíthetünk belőle szappant vagy pezsgő fürdőgolyókat is.  Azon kívül, hogy a levendula csodás illatával nem tudunk majd betelni, közben még ápolja is érzékeny bőrünket.

A levendula népszerűsége töretlen, virágzás idején csodálatos látvány, egyre többen töltenek fel levendula mezőn készült fényképeket a közösségi média felületeire is. Mint ahogyan mi is imádjuk a levendulát, sem az éves levendulamezőn való fotózást, sem a levendula gasztronómiai vonalát nem hagyhatjuk ki. Következő alkalommal különleges levendulás receptekkel fogunk érkezni!

Szerző: Havasi Patrícia, aromatanácsadó