Otthon tartózkodásomnak többek között az a pozitív hozadéka is volt, hogy még több receptet próbáltam ki, mint azelőtt tettem. Olyanokat is, ami korábban meg sem fordult a fejemben, hiszen “leugrom a pékségbe” alapon vásároltam kenyeret, zsömlét, kiflit – amire szükségem volt.

Azonban rátaláltam az isteni házi vajas kifli receptjére, amelyet azóta szinte kétnaponta elkészítek – gyorsan megvan és kiadós is. Egyszerre ad nosztalgikus élményt az újdonság varázsával ötvözve.

Hozzávalók: 3,5 dl tej, 30 g élesztő, 25 g cukor, fél kg liszt, 1 csipet só, 30 g vaj.

A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót, így futtassuk fel. Egy nagy tálba öntsük ki a lisztet és a sót és öntsük rá a felfuttatott élesztőt és a vajat. Gépi dagasztóval (vagy kézzel dagasztva) addig dagasszuk, amíg sima, ruganyos állapotú nagy gombóc nem lesz belőle, ezt követően pihentessük és számoljunk kb. 45 perc kelési idővel.

Miután átgyúrtuk, kb. 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát és újabb kis gombócokat formálunk belőlük. Pihentessük még 10 percig, majd nyújtófával lapítsuk el őket sorban, gömbölyített háromszög formájúra. A szélesebb végénél fogva tekerjük fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket ecsettel kenjük át kevés tejjel, hogy szépen csillogjanak.

220 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, alsó-felső sütéssel.

Fotó: Králik Márti