Egy dekoráció jellegzetessége és aktualitása szezononként és az ünnep jellegéből adódóan változik. Viszont Kisbárnai Dia, a The Fifth Season Budapest tulajdonosa ezt nem szerette volna kihangsúlyozni, ezért kreatív módon megalkotta az ő saját, “ötödik évszakját”.

Ki áll a The Fifth Season Budapest márka mögött?

Kisbárnai Dia vagyok, eredeti szakmámat tekintve közgazdász. A saját esküvőmig kellett várnom, hogy megtaláljuk egymást a virágkötészettel (a férjem azóta féltékeny rá). Akkor ott egyértelmű lett számomra, hogy esküvői virágdekorációval szeretnék foglalkozni, ez az én igazi kreatív oldalam.

Elvégeztem a kapcsolódó szakképzést és folyamatosan képeztem magam szakmai alkotónapokon, ahol nemzetközi szinten is elismert hazai virágkötőktől tudtam tanulni.

A The Fifth Season Budapest elindítása óta azt érzem, hogy teljesen flow-ban vagyok, imádom minden apró részletét és feladatát, legyen szó akár social media megjelenésről, termékfotózásról vagy magáról az alkotói folyamatról.

Mennyire hullámzó (vagy éppen egyenletes) a szezonalitás megkeresések és munka szempontjából?

Én azt érzékelem, hogy kezd elmosódni az esküvői szezonalitás, egyre többen választják a téli esküvőt, így szinte egész évben vannak megkeresések.

Természetesen a nyári esküvő még mindig a legnépszerűbb, hiszen akkor van lehetőség szabadtéri szertartásokra.  Nagy valószínűséggel a a következő két-három szezonban a kinti esküvőre lesz várhatóan nagyobb kereslet az év melegebb, szárazabb, kiszámíthatóbb időszakában. Nyári kinti esküvő esetén a vintage és greenery dekorációk nagyon szép ünnepi, harmonikus hangulatot tudnak varázsolni és a „kevesebb több” elvén egy jól megválasztott helyszín esetén költséghatékony díszlet készíthető. Ilyen dekorációs elem például a menyasszonyok egyik kedvence: a táblaasztalon végig futó eukaliptusz girland, pár apró szál rezgővel és mécsesekkel.

Milyen rendezvényeken dolgoztál?

A fő profilom az esküvői virág- és rendezvénydekoráció, azonban előfordulnak ettől eltérő megkeresések. Készítettem már virágdekorációt forgatásra, fotós workshopra, esküvői ruhaszalon befotózására, kiállítási standra és egy újonnan nyíló fotóstúdióba is. Más jellegű megkereséseknél fontos mérlegelni, hogy el tudom-e készíteni a kért dekorációt az általam képviselt minőségben, hiszen az anyaghasználat és a technika az alapokon túl nagyon szerteágazó lehet, illetve a projekt közben is előfordulhatnak nem várt nehézségek.

Fotó: Jusztus Anita Photography

Honnan szoktál alapanyagokat (virág és dekoráció) beszerezni?

Esküvői virágdekorációt mindig a virágpiacról beszerzett élővirágból készítem, ehhez ragaszkodom. Bár nagyon szép és minőségi selyemvirágokat lehet már beszerezni, közelről az élővirág az egyetlen és igazi. A dekorációk beszerzési köre végtelen, ahogy nincs két egyforma menyasszony, úgy nincs két egyforma esküvői dekoráció sem. Ha valamit nem találok meg a hazai dekorációs nagykerekben, akkor külföldről szoktam beszerezni, sokszor külföldi nyaralások alkalmával is dekorációt vadászok. A fentieket kombinálom a bérléssel, amivel egyensúlyban tudom tartani az esküvői dekor költségvetését, személyre tudom szabni a dekorációt és nem mellesleg környezetkímélő megoldásnak is tartom.

Fotó: Jusztus Anita Photography

Mi jelent nehézséget ebben a szakmában?

Az esküvői virágdekorációban az élővirág felhasználás miatt a virágtartósság és az időkorlát okozza a legnagyobb nehézséget. Ahhoz, hogy minél tovább frissek maradjanak a virágok, a dekorációkat péntek késő délutántól kezdem el – megfelelő tartósítás mellett -készíteni és előfordul, hogy a másnapi helyszíni befejezésig nem is alszom. Mire azonban a helyszínen összeáll a teljes dekoráció és látom a menyasszonyok szemében az örömöt, minden nehézség elfelejtődik és teljesen feltöltődöm.

Mik voltak az eddigi legkedvesebb pillanataid, amire szívesen emlékszel vissza?

A legkedvesebb pillanatok egyike, amikor a barátnőim részére készíthetem el az esküvői dekorációt vagy a távolság miatt csak a menyasszonyi csokrot. Ilyen távoli felkérés volt 2019-ben, amikor egy kedves ismerősöm menyasszonyi csokrát és a fejkoszorúját készíthettem el a stockholmi esküvőjére, amit az egyik koszorúslány szállított ki repülővel.

További kedves pillanat, amikor a Londonban élő magyar menyasszony évek múlva is újra és újra megosztja instagramján az esküvői dekorfotókat és megköszöni a munkám.

Illetve kárpótolnak a minden nehézséget és fáradtságot feledtető menyasszonyi ölelések, amikor érzem, hogy sikerült megalkotnom számukra a Nagy Nap álomdekorációját.

Mivel jellemeznéd a különlegességedet, ami meg tud másoktól különböztetni és egyedi és “The Fifth Season”-ös? 😊

Virágműhelyként dolgozom, így nálam abszolút az egyedi megbízások, projektek vannak a középpontban, a menyasszonyokkal rugalmasan, akár személyesen, akár social media felületeken- tudok egyeztetni az ő igényeik szerint.

Mindig arra törekszem, hogy a menyasszonyok elképzelései alapján alkossam meg a dekorációt, amire már a kezdeti megbeszélések során részletes és pontos árajánlatot adok, illetve segítem őket az egyes variációk közötti döntésben.

A dekorációk elkészítése közben a párra és a Nagy Napjukra hangolódom, a történetükre, amit megismerek a beszélgetések és találkozások alkalmával. Mindent olyan maximalizmussal készítek, mintha a saját esküvőmre készülne, és azt gondolom, hogy a csokrokon és a dekoráción látszik, hogy odafigyeléssel és szívvel készültek.

Fotó: Rogoza Ferenc

Kisbárnai Diána, virágkötő

The Fifth Season Budapest

http://thefifthseasonbudapest.hu/