Május a legszebb és a legfinomabb illatú virágok hónapja, az egyik ilyen – mondhatni gyermekkori -kedvencünk a bodza. Jótékony hatása mellett különleges aromával is rendelkezik, amelyből tea, bodzaital és bodzaszörp egyaránt készíthető. Mi most a klasszikus bodzaszörp receptjével érkezünk.

Nem is szükséges hozzá, csak néhány hozzávaló:

  • 6 liter víz
  • 4 kg kristálycukor
  • 20-30 db bodzavirágfej
  • 5 db citrom
  • 1 teáskanál nátrium benzoát
  • 10 dkg citromsav

Elkészítés menete:

3,5 kg cukrot forraljunk fel 5 liter vízben, a kimaradó fél kg cukrot pedig karamellizáljuk. Ha elkészült az égetett cukor, ráöntünk óvatosan 1 liter vizet, majd forraljuk addig, amíg a cukor felolvad a vízben. Ezt követően a két cukros szirupot összeforraljuk.

Csak akkor tegyük bele a bodzavirágokat és a többi hozzávalót, ha a szirup már kihűlt. 5 napig hagyjuk érlelődni, időnként kavargassuk meg, majd szűrjük le és töltsük tiszta, steril üvegbe.

Ha nem szeretnénk elfogyasztani azonnal, akkor tartóssága révén könnyedén visszaidézhetjük zamatával a tavasz hangulatát még a szürkébb, hűvösebb téli napokon is.