Környezetvédelem, környezettudatosság, fenntarthatóság. Jócskán mindenhol ezekkel a jeligékkel találkozhatunk, a 21. században mondhatni ez lett a “szabadság-egyenlőség-testvériség” hármashoz hasonló jelmondat.

Trendiség, mozgalom, vagy létjogosultság?

Világszinten elképesztő mennyiségű, főként nem lebomló hulladékot halmozunk fel, amellyel már a tavalyi év során is bebizonyosodott, hogy nehezen bír el a bolygónk. Ennek mérsékléseként különféle környezetvédő csoportok több intézkedést és megmozdulást is meghirdettek, az egyik ilyen a műanyagmentes július. A hónap, amikor mindenki odafigyel a környezetére és tudatosabban átgondolja a mindennapi vásárlási és fogyasztási szokásait is. Hozunk néhány hasznos tippet. A mai naptól számos műanyag kísérő- és kiegészítőeszköz betiltásra kerül, de még így is tehetünk néhány apró lépést. A legvégén a sok kicsi végül sokra mehet!

 1. Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk hozzá, tartsunk magunknál egy fém vagy egy papír szívószálat
 2. Antibakteriális kulacsok és bambuszpoharak vásárlása
 3. Az impulzus ruhavásárlások csökkentése, a ruhatár tudatosabb átalakítása, kapszulakollekciók beszerzése
 4. Sminklemosó vattakorongok helyett mosható textilkorongok használata
 5. Műanyag fogkefe helyett bambusz vagy fa alapú, esetleg cserélhető fejes fogkefe beszerzése
 6. Hordozható és többször felhasználható textiltáskák használata bevásárláskor
 7. Zöldség-gyümölcs vásárlásakor a műanyag zacskók használatának mellőzése, vagy környezettudatos zsákokban történő szállítás
 8. Mielőtt kidobnánk kiürült sminkes tároló flakonjainkat, nézzük meg, hogy visszaválthatóak-e
 9. Az apró, egyenként csomagolt nasik, finomságok helyett készítsünk házilag egészséges desszerteket
 10. Keressünk minél több házilag elkészíthető szépségápolási receptet, a kencéket csatos befőttes üvegcsében is tárolhatjuk, melyeket kiürülés esetén, tisztítás után újratölthetünk
 11. Fültisztító pálcikák, amelyeknek a szára fából vagy papírból készült
 12. Mosódió alapú mosószerek és mosóparfümök, amelyek természetes növényi alapanyagokból készültek és már alacsony hőfokon is hatékonyak – ezáltal kevésbé terhelik a környezetet és energiatakarékosabb mosás is lehetséges velük.
 13. Szilikon mosogatószivacs beszerzése, amely könnyen fertőtleníthető, így hosszabb időtartamon át használható.

Ha már néhányan, akár csak néhány pontot is beépítünk a napi rutinunkba, máris sokat tettünk saját magunk és a bolygó egészségéért.

Fotók: pexels.com